Get Adobe Flash player

A plecat dintre noi MARIE-JEANNE JUTEA

Printer-friendly versionPDF version

A plecat dintre noi, după o lungă și grea suferință, prozatoarea și eseista

MARIE-JEANNE JUTEA

(Marie-Jeanne Ștefania Bădescu)

 

   Născută la 19 aprilie 1958, în Beiuş, jud. Bihor, a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1983).

    A fost Fondatoarea unei galerii de artă contemporană, Galleria 28, şi directoarea acesteia.

      A frecventat, în timp, cenaclul "Pavel Dan" și cenaclul Asociației Scriitorilor din Timișoara și al revistei "Orizont", cenaclul Asociației Scriitorilor din Cluj și al revistei "Tribuna", "Cenaclul de Luni" al Centrului Universitar București.

      A debutat publicistic in revista "Tribuna" (1980).

    A colaborat la numeroase reviste literare, a publicat volumele de proză scurtă Podul talienilor (1997) și Saltimbancii (1998), precum și volumul de eseuri Însemne dintr-o galerie (1999). Este prezentă în antologiile Zona. Antologie de poeţi şi prozatori timişoreni din anii ’80–’90 și De-a Aglaja.

   A fost distinsă cu  Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara (1994); Premiul pentru proză al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, (1998) și Premiul pentru excelenţă culturală acordat de Compania Aviatică Austrian Airlines (2002).

   Prin plecarea dintre noi a prozatoarei și eseistei MARIE-JEANNE JUTEA, comunitatea literară timișoreană suferă incomensurabila pierdere a unui om de mare suflet, scriitoare din prima linie a generației ’80, om de cultură atașat și dăruit în totalitate promovării și suținerii valorilor artistice autentice.

   Dumnezeu să o odihnească în pace!