Get Adobe Flash player

Tabăra transfrontalieră de creaţie literară "Atelierele de la Româneşti"

Printer-friendly versionPDF version
   În perioada 29 mai–07 iunie 2010, la Centrul de Jurnalism din satul Româneşti, comuna Tomeşti, judeţul Timiş, se va desfăşura cea de a III-a ediţie a Taberei transfrontaliere de creaţie literară „Atelierele de la Româneşti”, în cadrul unui proiect finanţat de Institutul Cultural Român.      
   În spiritul unei tradiţii deja constituite, proiectul are ca obiectiv cultivarea, promovarea şi consolidarea parteneriatului şi bunelor relaţii dintre scriitorii membri ai Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi scriitorii români membri/nemembri care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea în Regiunea Autonomă Vojvodina din Serbia.
   În scopul atingerii acestui obiectiv, proiectul îşi propune să promoveze experienţa acumulată şi rezultatele obţinute în urma desfăşurării primei ediţii (2007) a programului (finanţată de Uniunea Scriitorilor din România), precum şi a Ediţiei a II-a (2009) (finanţată de Institutul Cultural Român), cu spijinul partenerilor Fundaţia Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional şi, respectiv, revistele „Lumina” (Pančevo) şi „Libertatea” (Novi Sad), care grupează în jurul lor majoritatea scriitorilor români din spaţiul ex-iugoslav (Regiunea Autonomă Vojvodina şi Valea Timocului).
   Grupul ţintă al proiectului este constituit din zece scriitori membri ai Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România.
   Beneficiarii proiectului sunt, alături de scriitorii participanţi, cei peste cincisprezece scriitori din zona de implementare (Lugoj-Făget-Deva), autorităţile locale şi locuitorii din arealul Făget-Româneşti-Tomeşti, care sunt implicaţi direct în activităţile derulate, precum şi alţi iubitori de literatură atât din zonă, cât şi comunitatea română din Regiunea Autonomă Vojvodina şi Valea Timocului.
   Manifestarea include, pe lângă serile de lectură, lansări de carte, excursii de documentare, întâlniri cu autorităţile locale şi cu personalităţi literare din zonă, vizite la obiective turistice şi culturale.