Get Adobe Flash player

MIRCEA MIHĂIEȘ - PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE

Printer-friendly versionPDF version

   Academia Română a decernat premiile anuale, pentru lucrări publicate în cursul anului 2021. Secția de Filologie și literatură, care răsplătește opt creații și autori, a decis să acorde în acest an doar patru premii pentru ediții în domeniul filologico-lingvistic, pentru îngrijiri de ediții și un premiu pentru critică și istorie literară

   Considerat cel mai important dintre premiile acordate anual de Academia Română, premiul ”Titu Maiorescu” i-a fost acordat lui Mircea Mihăieș, pentru volumul „Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului” (Editura Polirom). Volumul face parte din seria de trei pe care riticul literar timișorean a consacrat-o marelui scriitor irlandez James Joyce, cel care a revoluționat proza din secolul al XX-lea. „Trilogia joyceană”, totalizează aproape 3000 de pagini, cuprinde „Ulysses, 732. Romanul romanului” (2016), „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” (2019) și  „Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului”( 2021)

    Premiul „Timotei Cipariu“, din secțiunea pentru Filologie și literatură, pentru lucrarea „Antim Ivireanul, Evanghelie, 1697. Ediție critică și studiu filologico-lingvistic”, a revenit conf. univ. dr. Adina Chirilă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT.