Get Adobe Flash player

A plecat dintre noi EUGENIA BĂLTEANU

Printer-friendly versionPDF version

A plecat dintre noi poeta, prozatoarea și jurnalista

EUGENIA BĂLTEANU

   Născută la 30 iunie 1946, la Begheiți (Torac), în Republica Serbia, EUGENIA BĂLTEANU a absolvit școala generală în localitatea natală, după care a urmat cursurile Școlii Normale din Vârșeţ, Secţia în Limba Română. A fost licenţiată a Școlii Superioare de Pedagogie din Zrenianin. A frecventat cursurile de perfecţionare în limba engleză la Școala „Academia” din Panciova. O perioadă, a fost profesor la școala generală din Sân-Mihai, angajându-se apoi pe postul de ziaristă la Radio TV Novi Sad, Redacţia în Limba Română. Din anul 1979, a devenit redactor la Casa de Presă și Editură ,,Libertatea”, în redacția săptămânalului ,,Libertatea”, și, ulterior, redactor responsabil al revistei pentru copii ,,Bucuria copiilor” (1991-2006).

   A semnat articole în paginile revistei pentru artă și cultură „Lumina”, ale revistei pentru tineret „Tribuna tineretului” (astăzi: „Tinereţea”), „Glas omladine”, revistă pentru tineret din Novi Sad, „Tibiscus” (Uzdin), „Dečije novine” (Gornji Milanovac), „Tik-Tak” (Belgrad).

   A publicat versuri și în revistele din România: „Orizont”, „Orient Latin” (Timișoara), „Redeșteptarea” (Lugoj), „Licurici” (București).

   A debutat în revista ,,Bucuria copiilor” (1958), iar editorial, în anul 1976.

   A publicat numeroase volume: Variaţii în albastru, versuri (1976); Inevitabilul fluviu, versuri (1982); Concert pentru strada mea, poezii (1994); Cascade de lumină, versuri (1997); Ultima poveste înainte de zbor, proză pentru copii (1999), Mona, roman (2005 - în anul 2008 l-a publicat și în limba sârbă, în traducere proprie, la Ed. „In Medias Res” din Panciova); Oglinzi de mătase, versuri (2006); Tangoul, roman (2008); Trei anotimpuri, roman (2008); Speranța, roman (2011); Măștile din Veneția, poezii (2013); Scrisori din Pasadena, roman (2014); Drumul împărătesc, roman (2016); Casa soarelui răsare, roman (2020).

   Poezia sa a fost tradusă în limbile sârbă, croată, ruteană, slovacă, maghiară, engleză, macedoneană, italiană, albaneză

   A fost membră a Uniunii Scriitorilor din Voivodina, a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor din Republica Serbia și din România și a International Federation of Journalists.

   A fost deţinătoarea Premiului de Octombrie al Orașului Vârșeţ, a premiului I la acordat la Festivalul de Poezie „Floarea de Lotus” (Sân-Mihai). A obținut de două ori premiul I la Concursul organizat de publicația ”Libertatea” și premiul Cartea anului, la tradiționala manifestare ,,Un an editorial într-o singură zi”, pentru romanele ,,Mona”, în anul 2005, și, în 2011, ,,Speranța”.

   Remarcabilă jurnalistă, scriitoare neobosită, a cărei pasiune și competență au acoperit zone pluridisciplinare, scriitoarea a lăsat posterității, prin cuvânt, lumină, speranță și viață, expriența sa multiculturală. Dispariția EUGENIEI BĂLTEANU este o iremediabilă pierdere pentru viața și spiritualitatea românilor din          Voivodina, pentru noi toți.

Dumnezeu să o odihnească în pace!