Get Adobe Flash player

A PLECAT DINTRE NOI POETA ANA POP SÎRBU

Printer-friendly versionPDF version

            A plecat dintre noi poeta

ANA POP SÎRBU

            S-a născut în comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud, la 15 decembrie 1948,  și a absolvit, în 1972, Facultatea de Filologie, secția română- franceză  la  Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

            A fost Profesoară de limba franceză în Hunedoara, Asistent universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Profesoară de limba și literatura română în diverse școli generale și licee din Timișoara.

            A debutat în revista literară Echinox din Cluj-Napoca (nr.1/1970) și a fost prezentă cu poeme în cele mai importante publicații culturale, precum TribunaSteauaRomânia literarăLuceafărulContemporanul, Viața StudențeascăVatraOrizontArcaFamiliaCronica Veche etc. 

            A publicat de-a lungul  anilor poezie, proză, cronici literare, cronici plastice, reportaje literare, interviuri cu personalități culturale importante.(Eduard Pamfil, Romulus Vulpescu, Constantin Bugeanu, Dan Grigore ș.a.) 

            A debutat editorial cu volumul Primăvara casei, Editura Facla, Timișoara, 1984, urmat de Îngerul din zid, Coperta și ilustrațiile de Septimiu Sîrbu, Cuvânt înainte de Înalt Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, 2011; Exod interior, Coperta și ilustrațiile de Vlad Corban, 2012; Morfologia nopții, Prefață de Grațiela Benga, Coperta de Septimiu Sîrbu, 2013;  Ana Pop Sîrbu, Versuri 162 Ana Pop Sîrbu & Ilie Gyurcsik, Reversuri, Postfață de conf. dr. Rodica Bărbat, Ilustrații de Adriana Lucaciu & Septimiu Sîrbu, 2014, Poesii, Coperta și ilustrațiile de artist plastic dr. Oana Bolog-Bleich, Prefață de conf. dr. Felix Nicolau, 2015; Eudemonie/Eudaemonia, Traducere, postfaţă, editare de Aba-Carina Pârlog, 2016; Sunet în Re minor/D minor sound, Prefață de dr. Florin-Corneliu Popovici, Traducere, postfaţă și editare de dr. Aba-Carina Pârlog, 2017; Ludovica, proză, 2019; Homeomerii, Editura Tracus Arte, 2021

            Poeziile sale sunt prezente în volumele colective Popas între poeții tineri. și Editura Dacia, 1975 și Timp interior, Editura Facla, 1984

            Creația sa a fost distinsă cu Premiul pentru poezie al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, Timișoara, 2014, pentru volumul Morfologia nopții, 2013 și Premiul Pro Cultura Timisiensis 2018,  pentru merite deosebite în promovarea culturii în județul Timiș, decembrie 2018.

            Dispariția neașteptată a ANEI POP SÎRBU a luat prin surprindere întreaga comunitate literară timișoreană, într-un moment în care creația sa ajunsese la deplină maturitate și părea înscrisă viguros pe o traiectorie ascendentă spectaculoasă.

            Dumnezeu să o odihnească în pace!